Tekstilno-tehnološki fakultet
 
Vijesti

  OSNOVANO SEKTORSKO VIJEĆE IV. TEKSTIL I KOŽA
- održana dvodnevna konferencija o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru za članove 14. sektorskih vijeća

11. i 12. srpnja 2017. godine u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava održana je Konferencija na temu Uloge sektorskih vijeća u primjeni Hrvatskog kvalifikacijskog okvira koju je otvorila prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja za četrnaest novih sektorskih vijeća.

Na konferenciji su sudjelovali novoimenovani članovi Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža 28. lipnja 2017. godine od ministrice nadležne za znanost i obrazovanje (Odluka o imenovanju predsjednika i članova Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža, KLASA: 602-04/14-08/00092, URBROJ: 533-20-17-0080):

 1. Danijela Pustahija Musulin, predstavnica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, predsjednica Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža
 2. Ante Rezo, predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta
 3. Ines Horvat, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
 4. Izv. prof. dr. sc. Slavenka Petrak, predstavnica obrazovne ustanove, Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet
 5. Marija Čališ, predstavnica obrazovne ustanove, Škola za modu i dizajn, Zagreb
 6. Suzana Kutnjak-Mravlinčić, predstavnica obrazovne ustanove, Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet
 7. Mirjana Rinkovec, predstavnica poslodavaca
 8. Svjetlana Seljanec Savković, predstavnica poslodavaca
 9. Doc. dr. sc. Sanja Ercegović Ražić, predsatavnica sindikata obrazovnog sektora, Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet
 10. Ivana Martinko, predstavnica strukovne udruge, Hrvatsko društvo kožara i obućara, Ivančica d.d., Ivanec
 11. Nenad Leček, predstavnik sindikata gospodarskog sektora, Čateks d.d., Čakovec

Nazočnim članovima sektorskih vijeća u uvodnom dijelu obratila se prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala te prof. dr. sc. Vladimir Jambreković, dekan Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je održana konferencija.

Prvi dan konferencije mr. sc. Ana Tecilazić Goršić, nacionalna koordinatorica sektorskih vijeća Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavila je ulogu sektorskih vijeća u provedbi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i metodologiju izrade standarda kvalifikacije, a Irena Bačelić, načelnica Ministarstva rada i mirovinskoh sustava upoznala je nazočne o važnosti povezivanja tržišta rada i obrazovanja, ulogom alata za rad sektorskih vijeća i metodologijom izrade standarda zanimanja.

Tijekom drugog dana, plan rada i aktivnosti sektorskih vijeća predstavila je Barbi Svetec, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osiguranje kvalitete uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira prof. dr. Ružica Beljo Lučić. Kako povezati standard zanimanja i standard kvalifikacije i radionički dio analiziranja elemenate standarda zanimanja i standarda kvalifikacije, realiziran je pod stručnim vodstvom Elisabette Fortunato, voditeljice odjela za Hrvatski kvalifikacijski okvir, Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj radionica bio je približiti koncept Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira članovima sektorskih vijeća, kao ključnih tijela u procesu njegove provedbe, kako bi im se omogućilo što bolje razumijevanje i dao temelj za daljnji rad.

Sektorsko vijeće IV. Tekstil i koža je stručno i savjetodavno tijelo koje okuplja sektorske stručnjake iz obrazovnog i gospodarskog sektora, predstavnike sindikata, ministarstva nadležnog za gospodarsvo, poduzetništvo i obrt i institucija za tržište rada, u cilju identificiranja sadašnjih i budućih potrebe za zanimanjima potrebnim za gospodarski razvoj mode, tekstila i kože. U narednom periodu sektorsko vijeće očekuje vrednovanje prvih zahtjeva za upis standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i skupova ishoda učenja u Registar HKO-a te provedba bazičnih aktivnosti za primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, kako bi se obrazovanje u sektoru u Republici Hrvatskoj sustavno usmjerilo prema potrebnim znanjima i vještinama, koje bi osigurale učenicima i studentima nastavak obrazovanja, zapošljavanje u sektoru i srodnim sektorima te nastavak osobnog i profesionalnog razvoja.

Prilog:
 1. Odluka o imenovanju predsjednika i članova Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža
 2. Fotografija dijela članova Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža

  Prilog:
  Odluka o imenovanju SV IV Tekstil i koza.pdf
  IMG_20170712_142208_5CS.jpg

 
Danijela Pustahija Musulin, predsjednica Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža, 27.07.2017 19:03