unizg Pretraga

Objavljeni dobitnici državne nagrade za znanost za 2019. godinu

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 9. studenoga 2020. godine Hrvatski sabor donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2019. godinu. Godišnjom nagradom za znanost u području tehničkih znanosti nagrađena je naša cijenjena prof. dr. sc. Sandra Bischof.

Prof. dr. sc. Sandra Bischof nagrađena je za značajno znanstveno dostignuće u području tehničkih znanosti za dizajn i razvoj naprednih materijala te promicanje tehničkih znanosti, posebice tekstilne tehnologije. Njen bogati znanstveno-istraživački opus ocrtava se u više od 140 objavljenih znanstvenih radova, osam uredničkih i autorskih knjiga te preko 35 plenarnih, pozvanih i javnih predavanja. Istaknula se kao voditeljica dva međunarodna i jednog domaćeg znanstvenog projekta, koji su rezultirali razvojem četiri prototipa tekstilnih materijala u skladu s uvjetima kružnog gospodarstva i objavom osam znanstvenih radova u 2019. godini. Pri tome je čak pet znanstvenih radova je objavljeno u časopisima citiranim u Web of Science bazi, od čega su dva rada rangirana u prvom kvartilu Q1. Pod njenim mentorstvom u 2019. godini, asistentica dr. sc. Zorana Kovačević također je uspješno obranila doktorsku disertaciju pod naslovom „Razvoj naprednih nanobiokompozita izrađenih od polilaktidnog polimera ojačanog vlaknima brnistre“, u sklopu projekta naziva „Napredni tekstilni materijali dobiveni ciljanom modifikacijom površine“ (šifra 9967, akronim ADVANCETEX) financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost. Prof. dr. sc. Sandra Bischof također neumorno radi na popularizaciji tekstilne tehnologije kroz javne nastupe u medijima.

Čestitamo našoj cijenjenoj profesorici dr.sc. Sandri Bischof!

Sve pojedinosti o navedenom pročitajte na poveznici: mzo.gov.hr/vijesti/dobitnici-drzavne-nagrade-za-znanost-za-2019-godinu/4030

doc. dr. sc. Ivana Špelić

Kategorija
Događanja
Objavljeno
11.11.2020 08:41

Objavljeni dobitnici državne nagrade za znanost za 2019. godinu