unizg Pretraga

CAD sustav za računalno projektiranje odjeće

PROIZVOĐAČ I MODEL

EFI Optitex, Izrael


Lokacija

Zavod za odjevnu tehnologijuKontakt osoba:

Prof. dr. sc. Slavenka Petrak
slavenka.petrak@ttf.unizg.hr


Primjena:

CAD sustav za računalno 2D/3D projektiranje odjeće proizvođača Optitex  instaliran je na računalima u e-učionici. Programi sustava omogućuju cjelovitu razradu krojeva u okviru konstrukcijske pripreme odjeće, što uključuje konstrukciju, modeliranje i gradiranje krojeva u programu Pattern Design Software  i računalno kreiranje i uklapanje krojnih slika u programu Marker Making. Osim toga sustav omogućuje kompleksno računalno 2D/3D projektiranje prototipova modela odjevnih predmeta uz izvođenje 3D simulacije prototipa modela, računalnu analizu dizajna, krojeva te vrednovanja prototipa u statičkim i dinamičkim uvjetima u ovisnosti o fizikalnim i mehaničkim svojstvima apliciranog tekstilnog materijala. Sustav je opremljen i programom za 3D konstrukciju modela odjevnih predmeta koji prianjaju uz tijelo kao što je sportska odjeća, kod koje je potrebno postići visoku razinu funkcionalnosti te program za prilagodbu krojeva odjevnih predmeta individualnim mjerama i tipovima tijela koji se koristi u kombinaciji s 3D skenerom tijela. 
CAD sustav se koristi se za potrebe izvođenja nastavnog procesa na diplomskoj razini  studijskih programa koji se izvode na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, kao i tijekom izrade diplomskih radova. Također, opremu povremeno koriste i strani studenti, koji u sklopu programa razmjene Erasmus + dolaze na Tekstilno-tehnološki fakultet.
Oprema se koristi i u okviru znanstveno-istraživačkog rada djelatnika Zavoda za odjevnu tehnologiju, studenta doktorskog studija Tekstilna znanost i tehnologija, a predstavlja i potencijal za suradnju s gospodarstvom.  


Tehničke značajke:

  • Pattern Design Software v12.3 – integrirani program za 2D/3D projektiranje odjeće
  • Runway Viewer v12.3 – program za pregledavanje i renderiranje 3D prototipova odjeće
  • Marker Making  Suit v12.3 - program za uklapanje krojnih slika
  • 3D Flattener v12.3  – program za 3D konstrukciju na tijelu modela
  • Modulate v11.5 – program za prilagodbu krojeva prema individualnim mjerama
  • Metode računalne 2D/3D konstrukcije i projektiranja odjeće

  • Antropometrijsko mjerenje, analiza i klasifikacija tipova tijela primjenom 3D skenera tijela, kao osnova za računalnu prilagodbu krojeva individualnim mjerama ispitanika

  • Analiza utjecaja fizikalnih i mehaničkih svojstava materijala na pristalost i funkcionalnost 3D prototipa odjevnog predmeta

CAD sustav za računalno projektiranje odjeće