unizg Pretraga
Zgrada Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta

Povijest

Samostalni studiji tekstila i tekstilne tehnologije u Hrvatskoj po prvi su puta organizirani početkom šezdesetih godina, istovremeno kao studij na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu (isprva samo kemijskog, a kasnije mehaničkog i odjevnog smjera) i kao tri nezavisne više škole, u Dugoj Resi, Varaždinu i Zagrebu.

Viša škola u Zagrebu počela je obrazovati dizajnere tekstila i odjeće sredinom sedamdesetih godina. Godine 1983. više su se škole pripojile Institutu za tekstil i odjeću (u to vrijeme dijelu Tehnološkog fakulteta). Kad je 1991. Institut za tekstil i odjeću organiziran kao samostalna institucija, pod nazivom Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, postao je jedinom visokoškolskom institucijom u znanstvenom polju tekstilne tehnologije u Hrvatskoj i jedinom koja se sustavno bavi znanstveno-istraživačkim radom u tom polju.

Po koncentraciji znanstvenih i visokoškolskih kadrova, broju studenata i mogućnosti stručnog rada, TTF je bio najsnažnija visokoškolska institucija na području tekstila i odjeće u bivšoj Jugoslaviji, a i danas je jedan od većih fakulteta te vrste u Europi, a naše diplome su međunarodno priznate od Asocijacije tekstilnih fakulteta Europe (AUTEX) i Tekstilnog Instituta iz Manchestera (GB) za područje Commonwealtha i SAD.

Dekani Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta

 • Dekan Prof. dr. sc. Boris Karaman
  (1991. – 1995.)

 • Dekan Prof. dr. sc. Ivo Soljačić
  (1995. – 1998.)

 • Dekan Prof. dr. sc. Drago Katović
  (1998. – 2002.)

 • Dekan Prof. dr. sc. Dubravko Rogale
  (2002. – 2006.)

 • Dekan Prof. dr. sc. Darko Ujević
  (2006. – 2012.)

 • Dekanica Prof. dr. sc. Sandra Bischof
  (2012. – 2018.)

 • Dekanica Prof. dr. sc. Gordana Pavlović
  (2018. - 2020.)

Povijest

Povezane teme