unizg Pretraga

Centar za kreativno tkanje

Centar za kreativno tkanje osnovan je sa ciljem upoznavanja zainteresiranih skupina ili pojedinaca s procesom tkanja i pripreme za tkanje.

Centar za kreativno tkanje ustrojava se kao dodatni stupanj obrazovanja prvenstveno ručnog tkanja na tekstilno-tehnološkom fakultetu i osposobljava zainteresirane osobe od najjednostavnijih tehnika tkanja do najsloženije izrade tkanina na raspoloživoj opremi fakulteta.

Centar za kreativno tkanje zamišljen je kao šire obrazovanje osoba koje su zainteresirane za postupak prvenstveno ručnog tkanja ali i industrijskog tkanja za visokoškolske i druge obrazovne institucije, razne udruge i skupine zainteresiranih, te za pojedince koji su zainteresirani i žele naučiti proces izrade tkanina različitim tehnikama tkanja po stupnjevima složenosti izrade tkanina.

Ručno tkanje i priprema za ručno tkanje predstavlja jedan složen proces koji zahtijeva određena znanja, kreativnost, strpljenje, ručni rad, spretnost, smirenost i prvenstveno ljubav prema tkanju.

Centar za kreativno tkanje nije ograničen na neke određene tehnike tkanja, već omogućuje i širi proces izrade tkanina kao: pripremanje i odabir vlakana po sirovini, izradu ili odabir pređe različitih struktura, njeno pripremanje za tkanje (snovanje na različitim napravama), uvađanje niti u listove i brdo prema dekompoziciji i ciljanoj tkanini te samo tkanje. Osobit naglasak stavlja se na utjecaj pojedinih parametara na svojstva konačne tkanine. Odabir sirovine, finoće pređe, broja uvoja i strukova u niti, poredak boja, utrošak pređe po bojama u osnovi i potki, gustoća tkanine, vez, širina tkanja, finoća brda, skupljanje u smjeru osnove i potke, uvod u listove, uvod u brdo, napetost osnove i potke, način oblikovanja krajeva – predstavljaju osnovne parametre kod planiranja ciljane tkanine.

Detaljno upoznavanje ručnog tkanja i utjecaj navedenih parametara na svojstva tkanine predstavlja temeljna znanja koja se postižu praksom a u konačnici postižu se potrebne kompetencije za samostalan rad. U realizaciji programa rada koristi se intenzivan, individualni i kreativan rad koji je osiguran uz mentorsku podršku. Omogućavanje zainteresiranim osobama da intenzivno sudjeluju u radionicama Centra za kreativno tkanje osigurava zainteresiranim, osim kompetitivnih vrijednosti i nove vidike u stvaranju nečega novog, preoblikovanju materijala (vlakna u pređu, pređu u tkaninu), izražavanju svojih kreacija i na kraju dobivanju vlastitog proizvoda koji može imati svoju uporabnu ali i dodanu vrijednost, što ovisi o samoj osobi, njenoj mašti i znanju.

Program Centra za kreativno tkanje djeluje na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu s mogućnošću djelomične mobilnosti. Ima pet članova koji izvode i nastavu iz tkanja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu najvećim kompetencijama u pripremi i izradi ručnih i industrijskih tkanina.

Nakon završenog obrazovanja, prema stupnju složenosti i vremenskom trajanju radionice te pozitivno ocjenjenoj provjeri znanja, moguće je dobiti dokaznicu s postignutim kompetencijama o završetku obrazovanja od strane Sveučilišta u zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Područje rada Centra za kreativno tkanje

 • Upoznavanje sa sirovinama i njihov odabir za ciljanu tkaninu, 
 • Upoznavanje s karakteristikama pređe (finoća, broj strukova, broj uvoja smjer uvijanja) i njihov utjecaj na svojstva tkanine
 • Dekompozicija ciljane tkanine
 • Upoznavanje s pripremom pređe (snovanje, škrobljenje, postavljanje osnove na tkalački stroj)
 • Uvađanje u listove i brdo (priprema listova prema uvodu, priprema brda prema finoći i širini osnove u brdu),
 • Tkanje na različitim tkalačkim stanovima.
 • Upoznavanje drugih tehnika tkanja
 • Provjera znanja

Resursi Centra za kreativno tkanje

 • Tkalačka radionica (prostori u Cankarevoj ulici),
 • Tkalački stan horizontalni 4 kom,
 • Tkalački stan vertikalni 4 kom,
 • Tkalački stan stolni 3 kom,
 • Dijelovi tkalačkog stana (brda, listovi, čunkovi)
 • Naprave (vitlo za prematanje pređe, cijevke za pređu, cjevke za potku u čunak, igle za uvađanje, škare, češalj, metar, letvice itd.)
 • Pređa u zalihi cca 30 kg

 

Imenuju se članovi Centra za kreativno tkanje Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, u sastavu:

 1. Prof. dr. sc. Željko Penava, član
 2. Izv. prof. dr. sc. lvana Schwarz, članica
 3. Doc. dr. sc. Snježana Brnada, članica

 

Kontakt

E-mail: ckt@ttf.unizg.hr

Centar za kreativno tkanje