unizg Pretraga

Klimatizirani laboratorij za fizikalno-mehanička ispitivanja tekstila

Namijenjen je za široko područje fizikalnih i kemijskih ispitivanja tekstila i srodnih materijala u skladu s nacionalnim, međunarodnim i europskim standardima (direktivama).

Laboratorij obuhvaća strogo klimatizirani prostor (uvjeti standardne atmosfere za ispitivanje: HR= 65±2%, T=20±2 °C). Posebno ističemo suvremenu mjernu tehniku i mogućnosti ispitivanja mehaničkih svojstava raznovrsnih tekstilija u širokom području djelovanja sila i primjenom specijalnih postupaka i načina opterećivanja (univerzalni automatski dinamometar MESDAN) te ispitivanje otpornosti na habanje i piling u skladu s ISO normama (MARTINDALE).

Servis ispitivanja tekstila u skladu s nacionalnim i međunarodnim standardima stavljen je na raspolaganje tekstilnoj industriji uključujući proizvođače, uvoznike, izvoznike i maloprodaju. Kako u Hrvatskoj još nije osnovan akreditirani laboratorij za ispitivanje tekstilnih materijala, to je Tekstilno-tehnološki fakultet pokrenuo postupak s ciljem da se oformi takav laboratorij i dobije ovlatsnica, koji bi usluge ispitivanja tekstilnih materijala sustavno pružao zainteresiranim proizvođačima i tržištu. Na ovaj način poboljšala bi se konkurentnost domaćih tekstilnih proizvoda na Europskom tržištu u skladu sa standardima Europske zajednice.

Klimatizirani laboratorij za fizikalno-mehanička ispitivanja tekstila

Povezane teme