unizg Pretraga

Multifunkcionalni tkani kompoziti za toplinsku zaštitnu odjeću

Akronim: MF-WCOMPROTECT

Šifra: IP-2018-01-3170

Poziv: 2018-01

Vrsta projekta: Znanstveno-istraživački projekt

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Voditelj projekta: Prof. dr. sc. Stana Kovačević

Ukupna vrijednost projekta: 868.000 kn

Trajanje projekta: 15.11.2018 – 14.11.2022.

Suradnici na projektu: doc. dr. sc. Ivana Schwarz, dr. sc. Snježana Brnada, prof. dr. sc. Tatjana Rijavec Rijavec, prof. dr. sc. Polona Dobnik Dubrovski, dr. sc. Beti Rogina-Car, dr. sc. Jacqueline Domjanić, Ana Kiš, Barbara Iskerka Pavlica, prof. dr. sc. Željko Šomođi (konzultant), prof. dr. sc. Krste Dimitrovski (konzultant)

Sažetak: Tkanina predstavlja nezaobilazan element u gotovo svakoj zaštitnoj odjeći i čini važan dio mnogih zaštitnih sredstava. Na zaštitne tkanine postavljeni su brojni i visoki zahtjevi, čijim zadovoljavanjem omogućavaju zaštitu ljudskog tijela u krajnjim uvjetima primjene, gdje su prisutne najveće opasnosti od vanjskih utjecaja.

Ovim projektom dat će se naglasak na proces projektiranja tkanina, što će rezultirati izradom inovativnih višeslojnih, provezujućih, dišljivih i laganih tkanina, koje će svojom strukturom nadmašiti svojstva dosadašnjih tkanina u primjeni za toplinsku zaštitnu odjeću.

Njihova zaštita svojstva bazirati će se prvenstveno konstrukcijskim parametrima tkanine, ali i novim vlaknima visokih svojstava, koja će biti utkana u gornju tkaninu na licu, time pružajući svojstva određene i snažne zaštite, dok će naličje činiti lagana tkanina ugodnog opipa i prozračne strukture, koja će svojim karakteristikama povećati udobnost nošenja. Provezivanjem spomenutih dviju tkanina u postupku tkanja, dobit će se jedna kompaktna plošna tvorevina koja će imati funkciju laganog i tankog kompozita, a koji će odražavati sliku zaštitne tkanine visoke funkcionalnosti. Kompaktnost takovih materijala u fizikalno-mehaničkim svojstvima, daje im prednost u odnosu na jednoslojne tkanine i poznate kompozite, gdje je opravdano očekivanje postizanja svojstava iznimno dobre čvrstoće, trajnosti, otpornosti na habanje i relevantne vanjske uvjete, dišljivosti te udobnosti pri nošenju. Kompleksnost izrade višeslojnih provezujućih tkanina, omogućuje neograničenost u projektiranju struktura tkanina, ali istovremeno predstavlja i veliki izazov u njihovom razvoju, izradi, znanstvenim istraživanjima te primjeni. Sve navedeno upućuje na mogućnost postizanja iznimne funkcionalnosti te time i na opravdanost primjene takovih inovativnih tkanih kompozita u zaštitnoj odjeći.

Web stranica: https://moodle.srce.hr/eportfolio/view/view.php?id=124798

Multifunkcionalni tkani kompoziti za toplinsku zaštitnu odjeću