unizg Pretraga

Razvoj biorazgradivog netkanog agrotekstila iz prirodnih i obnovljivih izvora

Poziv: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II (IRI II)

Referentna oznaka projekta: KK.01.2.1.02.0270

Korisnik projekta: Renotex d.o.o

Partner na projektu: Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet

Trajanje: 01.09.2020. – 01.09.2023.

Vrijednost projekta: 18.461.405,32 HRK

Dodijeljena bespovratna sredstva: 8.119.961,38 HRK

Koordinator za partnersku instituciju: izv. prof. dr. sc. Dragana Kopitar

Suradnici na partnerskoj instituciji: izv. prof. dr. sc. Ružica Brunšek, doc. dr. sc. Ivana Schwarz, 2 novo zaposlene osobe: Nikola Jugov, mag.ing.techn.text. i Paula Marasović, mag.ing.techn.text.

Web stranica projekta: https://biomulchtexdotcom.wordpress.com/

Kratki sažetak:

Cilj kolaborativnog projekta „Razvoj biorazgradivog netkanog agrotekstila iz prirodnih i obnovljivih izvora“, prijavitelja Renotex d.o.o. i partnera Sveučilište u Zagrebu Tekstilno tehnološkog fakulteta, je razvoj novog biorazgradivog netkanog agrotekstila isključivo iz celuloznih vlakana i/ili celulozih regenerata sa specifičnom namjenom pokrivanja tla u svrhu suzbijanja rasta korova ali i sa pospješivanjem rasta biljaka. Rezultat projekta biti će biorazgradiv netkani agrotekstil koji će smanjiti/ukloniti potrebu za upotrebom kemijskih pesticida i insekticida, a koji će se nakon primjene procesom kompostiranja potpuno razgraditi u skladu s načela „zero waste“ filozofije. Projektom se želi uvesti i ekološki prihvatljiviji proizvodni proces čišćih tehnologija za izradu navedenog naprednog materijala, a isto će imati znatan utjecaj na zaštitu okoliša, smanjenje CO2 te ekološku proizvodnju hrane.

Projekt predstavlja kombinaciju primjene postojećih znanja prijavitelja i partnera, ali i značajan iskorak u području istraživanja i razvoja biorazgradivih netkanih agrotekstila.

Razvoj biorazgradivog netkanog agrotekstila iz prirodnih i obnovljivih izvora